Rólam és a Hajszára hangolva születéséről

Az interjút készítette:

Kovács Ági, a Magyar Szerzők Könyvei Blog tulajdonosa, 2022. július 1.

Kérlek mesélj magadról, mit lehet tudni rólad?

Gyerekkorom óta foglalkoztat az írás gondolata, de eddig csak magamnak gyűjtögettem a kézirataimat. Nemrég született meg bennem a vágy, hogy kiadjam őket. Az írás mellett kedvenc elfoglaltságom az emberi agy nagyszerű és sokrétű működésének tanulmányozása. Ha nem az írás lenne a szenvedélyem, minden bizonnyal agykutató lennék.

Hajszára hangolva című könyved sok kutatómunkát igényelt? Meddig tartott az írás folyamata?

A Formula-autók világát tinédzserkorom óta figyelemmel kísérem, így a tartalom nagy részéhez nem kellett igénybe vennem segítséget. De bizonyos tartalmak, amelyek számomra korábban ismeretlenek voltak, elég sok megelőző munkát igényeltek. Maga az írás körülbelül három hónapig tartott. 

Történeteidben mennyire van jelen fantázia és valóság?

Kombinálom a kettőt. A fantáziám határtalan, de nem rugaszkodom el teljesen a valóságtól, ezáltal hétköznapivá igyekszem tenni a fikciót, hogy azonosulni lehessen a szereplők gondolataival, vívódásaival. A Hajszára hangolva azért emberközeli, mert hiába jutnak benne a földönkívüliek nagy szerephez, mindenki bele tudja képzelni magát a főhősök szerepébe: mi lenne ha elrabolnák az ufók, ő hogyan érezne, cselekedne ezek után. Bár kitaláció, zömmel mindennapi élethelyzeteket jelenít meg, amelyekben bármelyikünk, bármikor találhatja magát, földönkívüliektől függetlenül. 

Mikor kezdtél el írni, hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Nemrég akadt a kezembe az a kis füzetecske, amelybe kilencéves koromban kezdtem feljegyezni az időjárás mindennapi alakulását, pontosan dátumozva. Én magam is meglepődtem rajta. Később verseket írtam, majd észrevettem, hogy egyre nagyobb intenzitással pattantak ki a fejemből rövid sztorik. Igyekeztem őket gyorsan papírra vetni, és ahogy idősödtem, a történetek is egyre részletgazdagabbak lettek. 

Más zsánerben tervezed kipróbálni magad?

A Hajszára hangolva 2. köteten dolgozom, ami szintén kalandregény. Emellett egy krimi alaptörténete is készülőben van. Később pedig spirituálisabb alapukon nyugvó könyvet is szeretnék írni és egy vagy több igaz történetet. 

Milyen érzés számodra amikor befejezed a kéziratod?

Amikor belemerülök az írásba, sokszor még számomra is ismeretlen a történet folytatása. Látom magam előtt a szereplők arcát, rezdüléseit és az aktuálisan átélt érzelmi világukat próbálom minél részletesebben átadni. Még én sem tudom mindig pontosan, hogy kivel mi fog történni a következő pillanatban, mivel egymásból következnek a jelenetek. Így számomra is meglepetés mivel fog folytatódni a cselekmény, ugyanúgy izgalommal tölt el, hisz én is akkor szembesülök vele először. Alig várom, hogy újra leülhessek írni, és ugyanabból az okból várom a folytatást amiből az olvasóim is: hogyan alakul a történet, mi lesz a szereplőkkel? Amikor elkészülök a kézirattal, örömöt, lelkesedést érzek és közben kiváncsiságot is, hogyan fogadja az olvasóközönség. 

Mindig is ebben a zsánerben szerettél volna írni?

Úgy gondolom, hogy igen. Mozgalmas személyiségnek tartom magam, és könnyebb olyan műfajban írnom, ami közel áll hozzám. Bár azért annyi esemény nem történik velem mint a főszereplőkkel, könnyen bele tudom képzelni magam mindegyikük életébe. 

Milyen érzés volt, amikor az első könyved megjelent?

Fantasztikus érzés. Egyrészt azért, mert a megelőző hosszú hónapok munkája végre révbe ért, másrészt felemelő érzés könyvbe burkolva látni a történetemet. Izgatottsággal tölt el, hogy mások pont az én könyvemmel kapcsolódhatnak ki, szeretek ilyen módon szórakoztatni másokat. 

Tervezett és tudatos folyamat számodra az írás vagy impulzív?

Az életem minden területén igyekszem tudatos maradni, de írás közben a fantáziámra bízom magam és bármi megtörténhet. 

A köteteidben vannak kedvenc jeleneteid? Vagy volt olyan, amiket nehezen tudtál megírni?

Természetesen vannak kedvenc jeleneteim és sokszor mosolygok, nevetek egy-egy párbeszéden. Ilyenkor elgondolkodtató: vajon most magamon nevetek?

Hogyan születik meg egy-egy történeted? Van valami inspiráció, ihlet, amihez nyúlsz?

A Hajszára hangolva ötletét abszolút a Formula-autók világa adta, mindig egyértelmű volt, miről szeretnék igazán írni. Az alaptörténet már tizenéves koromban megszületett és egészen mostanáig arra várt, hogy újra a kezembe vegyem és átdolgozzam, kibővítsem. 

A családod miként fogadta a hírt, hogy könyvet írsz, sőt meg is jelent?

Amikor először elmeséltem nekik meglepődtek – persze pozitív értelemben – és nagyon büszkék rám. Lenyűgözte őket amikor a kezükben tarthatták a tiszteletpéldányokat. Folyamatosan biztosítanak a támogatásukról, reklámozzák ahol tehetik. 

Mit üzensz az olvasóidnak, mi várható még tőled az idén?

A Hajszára hangolva egy nagyobb volumenű regény, és mivel nem szerettem volna ezer oldalas könyvvel előállni, inkább két részre osztottam. A második rész megjelenése 2023-ban várható. Nemcsak autóverseny és ufo rajongóknak szól, mindenkinek ajánlom, aki szereti a pörgős, kalandos, fordulatos sztorikat szerelemmel és fikcióval fűszerezve és még egy kis humorral is megspékelve. 

hátlap
Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0